Aktuális 2

Memento Mortuus –
Per Yngve Ohlin hagyatéka

1969. január 16-án született, tehát tegnap lett volna 50 éves Per Yngve Ohlin, közismertebb nevén Dead, a Mayhem a Morbid, és megannyi más kisebb zenekar legendás frontembere. Azt hiszem nem érdemes túl sok helyet és időt vesztegetni arra, amit mások nálam már sokkal jobban és szebben megírtak. Ennek megfelelően csak címszavakban foglalnám össze az általánosságokat (bővebb kifejtésért egészen aktuálisan ide kattintva olvasható egy remek cikk magyarul). Adott egy svéd fiatalember, akinek nehéz a családi háttere, valamint egy gyermekkori verekedés folyományként fellépő agyi sérülése (is) vélhetően szerepet játszhatott kultikus megjelenésében, színpadi jelenlétében és szövegeiben egyaránt.

Per Yngve Ohlin, ismertebb nevén Dead

Bár a halál, a test dezintegrációja és az ezekhez kapcsolódó kérdések nem újak az extrém metal berkein belül (gondoljunk csak a death metal elnevezésre és annak klasszikus szövegeire, albumborítóira) azonban Dead, ahogy már nevében végletes vonzódást mutat a pusztuláshoz új szintre emelte ennek megjelenítését és kifejezését. Nem ismételném el tehát Koroknai Balázs szavait, de a corpsepaint (hullasmink), az elhullott állatok gyűjtése, a földbeásott fellépő ruha, állati darabok alkalmazása színpadi díszletként stb. valamint korai öngyilkossága (1991. április 8.) mind már távolról is, de jól láthatóan hirdetik morbid vonzódását a halálhoz. Legfontosabb szövegírói manifesztuma rövid élete lezárulta után jelenhetett csak meg, amelyet ma a Mayhem De Mysteriis Dom. Sathanas című albumaként ismerünk. Mivel a fő dalszerző-gitáros Euronymous (Øystein Aarseth, megh. 1993. augusztus 10.) meggyilkolása után, 1994-ben jelent csak meg a lemez, továbbá mivel gyilkosa, Count Grishnack (Kristian, a.k.a. Varg Vikernes) basszusgitározott a kiadványon, így igen sok szempontból ellentmondásos és hányattatott utat járt be az anyag mire megjelenhetett, létrehozva a halál igen különös mementóját. Dead csak szövegeivel van jelen abban a zenében, amit Csihar Attila megfelelő black énekesei kvalitásai szólaltatnak meg igazán.

A Mayhem a ’80-as évek végén, a ’90-es évek elején

A nyolc számos album (amelynek hét szövegét Dead írta) néhány tétele felcsendül már az 1990-es Studio Tracks demon és a szintén posztumusz, 1993-ban megjelent Live in Leipzig élő lemezen. A norvég Slayer magazin interjúja Deaddel szerencsére elérhető az interneten (katt), amely kiindulási pont lehet az album verbális dimenziójának felderítésében. Dead több számhoz is fűz kommentárt az újságíró kérdésére reagálva, ezek tükrében nézzük meg a szövegeket egy kicsit közelebbről.

Per Yngve Ohlin, ismertebb nevén Dead

A Mayhem korábbi, tulajdonképpen csak a polgárpukkasztást szolgáló nekrofil szövegeivel ellentétben Dead valóban megcsillogtatja szövegírói tehetségét. Az egész albumon végigvonul a halál és az azzal való szembenézés, ez már a dalok címeiből is egészen nyilvánvalóan látható. A szövegek leginkább a halál, idő, múlt, túlvilág kérdései körül forognak, gyaníthatóan türközve mindazokat az aggályokat és gondolatokat, amelyek végül elvezették Deadet az öngyilkosság gondolatához, ezt a fent linkelt interjú tartalma is alátámasztani tűnik. A Pagan Fearsszel kapcsolatban itt már megosztottam néhány gondolatot, jól párba állítható a Buried by Time and Dusttal, mindkettő a már halottnak vagy eltűntnek vélt jelenségek korunkba való visszatértével foglalkoznak, nem kevés vámpír-romantikát is tartalmazva.

Mayhem: De Mysteriis Dom. Sathanas

A halál tehát Dead írott hagyatékában nem feltétlenül az élet nihilisztikus végét jelenti, sokkal inkább az elvágyódást ebből a világból abba, amelyet a szem nem lát. A Life Eternal számítható a leginkább problematikus darabnak ebből a szempontból, amely mintegy belső monológként vagy inkább dialógként fogható fel, az öngyilkosság gondolatának latolgatásával, annak kiokoskodásával, hogy valójában mi is fog történni a halál után. Az egyik hang elvágyódik a túlvilág felé, a másik pedig az itt maradók végtelenül lehangoló realitásával szembesíti a hallgatót is: az élők számára a halál öröknek tűnik, és a holtat idővel végül senki nem fogja már számon tartani. Ha e csúcspontként is számon tartott tétel felől közelítünk az egész kiadványhoz, akkor a valódi kijárat az életből a halál utáni élet lehet, amelyet vagy a vámpír élőhalottsága vagy a gonosznak felajánlott lélek új egzisztenciája adhat. A Sátán titka tehát nem más, minthogy elveszi az aktuálisan életnek gondolt létezést, ezzel a tudatot és a lelket is kiragadva ebből a világból, amelyben nincs helye. Nyilvánvalóan a sötét, a hideg, a hold, a temetés, a por és a föld mind olyan állandóan visszatérő motívumok, amelyek a nagyon is árnyas zenét még inkább beárnyékolják. A spirituális-misztikus-sátánista-halál kultusszal átitatott album álomszerű lebegéssé válhatna, ha csak a dalszövegeket nézzük, a hozzátett zene viszont leránt azokban a khthonikus mélységekbe, amelyek valóban a por által belepett múltban jelentettek aktualitást, de végeredményben minden élő ember számára állandó rémisztő kérdések a mai napig. Dead halálában válhatott igazi életművésszé. Nem csak egész életében egyetlen tárgyat kívánt megjeleníteni, hanem végül egyesült művészete tárgyával, valóban feloldva benne saját magát. Hogy mennyiben járult hozzá öngyilkossága ahhoz, hogy a De Mysteriis Dom. Sathanas nem csak zenei, hanem szövegi értelemben is hivatkozási pont lehessen a mai napig a black metal számára, azt már sosem tudhatjuk meg. Az album megjelenésének 25. évébe érve az átalakult zenekar nem hogy meg kívánna szabadulni halott kollégáik emlékétől, sokkal inkább tovább terjesztik azt, amelyet a teljes album turnéztatása és alant látható képi változata is bizonyít. A Mayhem mai tagságából csak a dobos, Hellhammer (Jan Axel Blomberg) része még mindig a Myteriis eredeti legendájának, aki ezzel élő bizonyítéka a Pagan Fears központi üzenetének: a múlt él, alkotói hiába halottak.

A blog Facebook oldala (a frissítésekről való könnyebb értesülés érdekében) itt érhető el.

Aktuális 2” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s